De GMR zoekt nieuwe leden

maandag 6 juni 2016

Aan ouders/verzorgers Leerplein055 scholen

6 juni 2016

De GMR zoekt nieuwe kandidaten!

In verband met het reguliere aftreden van leden van de GMR zijn we op zoek naar kandidaten, van zowel ouders als personeel. De zittingsduur van een GMR lid is 3 jaar; de GMR vergadert gemiddeld eenmaal per maand (niet in schoolvakanties) op een doordeweekse avond, op een locatie centraal in Apeldoorn. De GMR van Leerplein055 bestaat uit 24 leden: de helft personeelsleden, en de andere helft ouders/voogden/verzorgers van leerlingen van Leerplein055-scholen.

Heeft u interesse om op deze manier betrokken te zijn bij het onderwijs van uw kind?

Tot 14 juni kunt u zich kandidaat stellen voor een plek in de GMR. Van 16 juni tot en met 29 juni gaan vervolgens alle leden van de MR-en van de verschillende scholen binnen Leerplein055 stemmen op de kandidaten. Op 30 juni, tijdens de laatste GMR-vergadering van dit schooljaar, zullen de gekozen personen bekend worden gemaakt.

Wat is de rol van de GMR?

Daar waar de MR met de directie van een school in gesprek gaat over het beleid en de gang van zaken bij die school, gaat het bij de GMR over zaken die meer dan één school aangaan. In goed overleg met het College van Bestuur (CvB) van Leerplein055 wordt er gesproken over verschillende onderwerpen, zoals de inzet van het beschikbare personeel bij de scholen, het financiële beleid voor de komende jaren, vraagstukken over instandhouding van scholen en al het andere wat belangrijk is.

Interesse in deze onderwerp en je actief willen inzetten, gecombineerd met gezond verstand is belangrijker dan dossierkennis.  Natuurlijk hoort een nieuw GMR-lid in eerste instantie veel onbekende onderwerpen en termen maar de praktijk leert dat iemand die de tijd neemt om zich maandelijks te verdiepen in de vergaderonderwerpen, snel genoeg mee kan praten. En natuurlijk zorgt de GMR waar nodig ook voor begeleiding en opleiding.

De mening van de GMR over het beleid is belangrijk: het CvB moet in sommige gevallen (in de wet geregeld) eerst instemming of advies vragen aan de GMR, voordat het beleid uitgevoerd mag worden. Op die manier kan de GMR invloed uitoefenen op het beleid, en dat leidt er soms ook toe er aanpassingen worden doorgevoerd.

Kenmerkend voor Leerplein055 is de goede relatie tussen GMR en CvB; de GMR wordt regelmatig betrokken bij het voorbereiden van beleid, en wordt goed op de hoogte gehouden van de plannen. Maandelijks is er twee keer overleg tussen GMR en CvB: één keer met de kerngroep van de GMR (het “dagelijks bestuur”), en één keer met de volledige GMR.

Daarnaast zijn er regelmatig werkgroepen waar deelname van de GMR in wordt gevraagd, om zo voordat beleid wordt opgesteld al mee te denken en te praten.

Duidelijk is dat de leden van de GMR, en natuurlijk ook het CvB, gezamenlijk uiteindelijk maar één doel hebben, en dat is er voor te zorgen dat Leerplein055 voor de kinderen een zo prettig mogelijke leeromgeving is! Daar doen we met z’n allen ons best voor, en deelname aan de GMR kan daar voor zorgen. Daarom dus nogmaals de oproep: stel je kandidaat, en zorg dat je mee kan praten!

Namens GMR Leerplein055

Jeroen Buisman
jeroen.buisman@outlook.com
06-54652976

Medezeggenschap-icoon

Delen via